Mijn naam is Anke Heij. In mijn vrije tijd ben ik veel buiten te vinden. Wandelend, op de fiets of in de kano. Als ik stilsta en kijk, zie ik -met groot oog voor detail- de mooiste dingen. Ik volgde een natuurgidscursus en neem graag mensen mee om samen de natuur te ervaren. Mijn hart is verpand aan gallen, de mooiste en gevarieerdste ‘kraamkamers’ die er zijn.

De kracht van woorden raakt me telkens weer. Ik schrijf, ik dicht, ik lees. Ik blog over de natuur op mijn pad. En ik ben dol op kampvuur en kamperen. Op samenzijn met wie me lief is. 

Toen ik jaren geleden mijn post-HBO-diploma als life coach haalde, had ik nog geen idee dat ik zelf ervaringsdeskundig zou worden in het omzetten van grote tegenslag in iets waardevols voor mijzelf en de mensen om mij heen.

Nadat ik ruim 14 jaar als (beëdigd) tolk Gebarentaal werkte, werd ik plotseling zelf slechthorend. Weg werk. Een achtbaan van emoties. Ongeloof, verbijstering en verdriet. Maar ook nieuwsgierig. Naar wat dit gaat brengen. Een nieuw avontuur.

Ik ontdekte mijn wereld opnieuw. Met vallen en opstaan. Een ‘ander’ leven waarin blijvende rouw een plek heeft. En van mogelijkheden zien om -ook al is mijn slechthorendheid wat het is- alles uit het leven te halen dat ik kan. Dat bleek en blijkt verrassend meer te zijn dan dat ik zelf ook maar in de verste verte voor mogelijk hield.

Toen ik slechthorend werd, wilde ik voor mezelf zoveel mogelijk kennis verzamelen rondom mijn gehoorverlies. Maar ook over rouw en verlies. Over veerkracht en zingeving. Want kennis helpt in het vinden van mogelijkheden. Ik volgde bij Hooridee van Wendelina Timmerman training ‘coachen rondom gehoorverlies op de werkvloer’. Ook hou ik mijn kennis over mogelijkheden en nieuwe ontwikkelingen goed bij, onder andere via het netwerk van hoorcoaches. Ik verdiepte me in levend verlies en post traumatische groei.

Daarnaast werk ik als communicatietrainer bij GGMD voor doven en slechthorenden en ben ik door het Nederlands Gebarencentrum erkend als docent Nederlands met Gebaren voor de modules NmG AB1 en AB2.

Het Register Tolken Gebarentaal en schrijftolken heeft mij geaccrediteerd voor coaching voor de categorieën attitude en doelgroepen en als intervisor. Dat betekent dat tolken nascholingspunten krijgen voor coaching en intervisie die ze bij mij volgen.

Wat ik in mijn eigen proces rondom gehoorverlies gemist heb, is ondersteuning met een nuchtere aanpak in het kijken naar mogelijkheden, die ook aandacht besteed aan zingeving. Iedereen krijgt te maken met barrières, groot en klein. Toch kunnen we leren onze grenzen te verleggen en ons (opnieuw) te verbinden met ons hogere doel. Zo kunnen we het beste uit onszelf halen en een positieve bijdrage leveren voor onszelf en anderen.

Ik geloof erin dat als we ontdekken, proberen en delen, we onszelf en elkaar inspireren om mogelijkheden te vinden om nieuwe stapjes en stappen te zetten. Als we dat doen, ligt er een wereld vol mogelijkheden op ons te wachten.

‘De ruimte is oneindig, als je maar je grens verlegt.’
Stef Bos

Anke Heij, oprichter Kunst van het mogelijke